Intervju med alumner:

Linnea Nilsson

Egenföretagare och PT


Linnea Nilsson studerade programmet Hälsopromotion på Göteborgs Universitets Utbildningsfakultet och tog sin kandidatexamen våren 2018. Idag är hon bosatt i Malmö och jobbar med sitt största intresse: livsstilscoaching.

Hon äger både det egenstartade företaget Coached by Linnea sedan 2020 och agerar PT-ansvarig på Hiit Base Camp.

Du läste Hälsopromotion på universitetet, vad fick dig att välja den utbildningen och hur var den att läsa?

Innan jag började plugga jobbade jag som anläggningsansvarig på gymmet Fitness 24/7 och hade länge varit intresserad av hälsa. Jag tänkte att jag inte var tillräckligt vältränad för att bli personlig tränare, så jag började fundera på andra vägar att gå. Jag hade förstått att hela hälsoresan börjar med kosten, så jag sökte till dietist, fysioterapeut och även hälsopromotion där jag kom in som reserv.

Till en början visste jag inte vad jag skulle vänta mig av programmet. Vi hade väldigt mycket som vi skulle lära oss om många olika saker. En del klasskamrater tyckte att upplägget var spretigt, men för mig var det svinbra. Jag var aldrig låst på något sätt utan kunde plocka kunskapen jag ville och paketera det själv.  

Jag körde även ett halvår av studier i Kalifornien, det var väldigt annorlunda från det vi lär oss i Sverige och gav mig många nya perspektiv. Senare genomförde jag även min VFU i Kalifornien för att efter examen ta två sommarkurser på Hawaii. Jag älskar att resa, så jag tänkte att det var smart att kombinera det med studierna.

Tycker du att fått nytta av din utbildning i ditt arbetsliv?

Absolut, jag använder mig av allt. De tuffa vetenskapliga och teoretiska kurserna har jag verkligen nytta av idag. De lärde mig kritiskt tänkande, inte minst när det kommer till alla nya hälsotrender. Allt jag har lärt mig kan jag applicera på mina klienter idag.

Kan du berätta lite om ditt första jobb efter examen?

Det hela började faktiskt med en nyårsmiddag hos vänner och bekanta nere i Malmö ett halvår efter min examen. På middagen fanns det en tjej som jobbade för SATS, så när jag berättade att jag ville börja jobba för att sen kunna resa frågade hon om jag inte skulle komma och provjobba för henne. En vecka senare flyttade jag till Malmö.

På SATS började jag som medlemsvärd eftersom jag inte var utbildad PT, men efter ett halvår blev jag assisterande platschef. I samband med min nya tjänst fick jag frågan om jag även ville jobba som PT, så jag började utbilda mig samtidigt som jag jobbade heltid. Det var intensivt, men väl värt det.

FBF2DA6C-D31D-4D19-AA5C-BFE40DA52DBA (1)

Det har gått tre år sedan din examen, vad jobbar du med idag?

När pandemin kom förra året och SATS tvingades stänga ner helt i två veckor för att ställa om fick jag plötsligt tid att se nya möjligheter och tänka på framtiden. Så jag startade mitt eget företag Coached by Linnea. Tanken var att jag skulle ha företaget vid sidan av jobbet, med lite träningsresor och liknande men det visade sig gå väldigt bra. När andra företag gick i konkurs under corona, frodades jag.

Sen blev jag faktiskt headhuntad av mitt nuvarande jobb Hiit Base Camp. I september 2020 började jag först som inhyrd konsult för att hålla i klasser men så småningom fick jag en egen studio där jag kunde fokusera mer på mitt största intresse, livsstilscoaching.

Trodde du när du studerade att du skulle vara där du är idag?

Jag hoppades på det! Under mitt andra år på hälsopromotionsprogrammet kom en inspirationsföreläsare som själv var egenföretagare, och då kände jag ”vad coolt, det där vill jag också göra”. Det har gått så bra för oss på Hiit Base Camp att vi för tillfället expanderar. Vi har till och med som mål att öppna upp en träningsstudio på Hawaii 2022. Så det var värt att chansa lite!

Vilka är dina bästa tips till studenter som ska ut i arbetslivet?

Kom ihåg att du lär dig av de bästa. Kontakta de som kan det du vill lära dig och fråga hur de kom dit de är. Nätverka, och fake it till you make it. Låtsas vara självsäker även om du kanske inte är det, och sök jobb som du inte tror att du kommer att få. Försök även att se möjligheter och inte hinder, som jag när jobbet stängde ner och jag istället startade eget.

Rekommendationsbrev är en guldnyckel. Det kan komma från en tidigare arbetsplats eller en professor. Det ger tyngd och bekräftar både dina kunskaper och erfarenheter. Slutligen, var beredd på att ändra ditt tankesätt för att komma dit du vill. Det är bara du som styr, ingen annan och det finns faktiskt inga misslyckanden, bara lärdomar.