Intervju med alumner:
Åsa Gustafsson
Enhetschef i Göteborgs stad
Åsa Gustafsson har många års utbildning bakom sig när hon idag arbetar som enhetschef inom Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd. På Göteborgs Universitet läste hon socionomprogrammet och tog efter det en magisterexamen inom ledarskap, organisationsutveckling och kvalitetsteknik från MittUniversitetet. Även idag läser hon kurser för att fortbildas för sitt arbete.
Du har utbildat dig till socionom och även tagit en magisterexamen efteråt, berätta lite om din utbildning och vad som fick dig att välja den?
Jag tog examen från socionomutbildningen på Göteborgs Universitet år 2004, men innan jag läste för min kandidat var jag även utbildad bagare och konditor. Efter en olycka påverkades mitt arbete fysiskt och jag började därför fundera över vad jag kunde göra härnäst. Helst ville jag arbeta med något där jag inte skulle vara begränsad och bestämde mig för att söka både en ingenjörsutbildning och socionomprogrammet. Jag har alltid tyckt att det är roligt att satsa på någonting jag inte vet så mycket om, och eftersom jag inte riktigt visste vad socionomutbildningen innebar blev det tillslut den jag valde. Ett beslut som jag är väldigt glad över.
Skulle du säga att du har fått med dig kunskaper från dina utbildningar som du använder även idag?
Absolut, det skulle jag säga. Jag har fått med mig kunskap inom allt från samtalskontakt till juridik, och detta har jag haft nytta av både i mina tidigare arbeten och mitt nuvarande.
Vill du berätta lite om ditt första jobb efter examen?
Mitt första arbete efter min socionomexamen var som socialsekreterare inom funktionshinderområdet. Under min utbildning arbetade jag inom kriminalvården och när det var dags för VFU valde jag att praktisera inom funktionsnedsättningsområdet. När jag skulle söka mitt första jobb efter examen kändes det därför naturligt att söka en tjänst inom det området, vilket jag gjorde och det var så jag fick mitt första jobb.
Efter socionomutbildningen blir man dock inte automatiskt socialsekreterare, det finns många olika vägar att gå efter en sådan utbildning. Däremot får man en bra bakgrund till arbetetet redan under utbildningen, och kan sedan lära sig och växa in i rollen som socialsekreterare på arbetsplatsen.

Åsa Gustafsson – alumn

Sedan valde du att läsa en magisterutbildning efter att du hade hunnit jobba lite, hur var det?
Ja, efter att ha arbetat som socialsekreterare ett tag valde jag att läsa en ledarskapsutbildning vid sidan av arbetet. Det var en magisterexamen inom ledarskap, organisationsutveckling och kvalitetsteknik från MittUniversitetet som har hjälpt mig i mitt nuvarande jobb en hel del faktiskt.
Vad jobbar du med idag efter att ha läst dessa utbildningar?
Idag arbetar jag som enhetschef inom förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs Stad. Mina arbetsuppgifter består av allt från möten med olika ledningsgrupper, medarbetare och arbetsledare, till personalkontakt, kontraktskrivning med andra delar av staden och HR-uppgifter. Just nu arbetar jag även med att effektivisera verksamheten, löneförhandlingar och riskanalyser till exempel.
Med andra ord är ingen dag den andra lik och det är det som gör arbetet så roligt! Att arbeta inom en kommun innebär även att det finns större möjligheter att påverka än på andra arbetsplatser. Det var därför jag valde att läsa en magisterutbildning, för att jag inte var nöjd med hur utredningar och bedömningar genomfördes och hur besluten fattades.
Trodde du när du studerade att du skulle vara där du är idag?
Det trodde jag inte, men som socialsekreterare blev jag som sagt många gånger frustrerad över hur systemet med beslut och utredningar fungerade. Jag ville kunna påverka det jag var frustrerad över, och inte bara se på. Eftersom jag vill bli så bra som möjligt läser jag även idag fristående kurser för att hela tiden bredda mina kunskaper. Jag vill ständigt vara alert på min arbetsplats, och vägrar att stagnera i min karriär.
Vilka är dina bästa tips till studenter som ska ut i arbetslivet?
För de studenter som tar examen nu till sommaren rekommenderar jag att söka arbete redan nu. Semesterplaneringen börjar tidigt på de flesta arbetsplatser och det lär behövas vikarier. Det är ett väldigt bra tillfälle för nyexaminerade studenter att få in en fot i arbetslivet.
Sedan skulle jag säga att det är viktigt att visa att du är beredd på att arbeta. Sök ditt drömjobb, men arbeta med annat under tiden. Dessutom behöver man inte alltid tänka att man ska ta sig uppåt i en karriär, det går även att bygga sin karriär horisontellt. Der ser så olika ut för olika människor vad gäller karriären.
Ta reda på var du vill och vad du är beredd att göra för att komma dit. Lägg upp en realistisk plan med många mål längs vägen dit. Fungerar den inte, testa att ändra dina mål. Jag har jobbat länge men funderar fortfarande på vad jag vill göra härnäst i min karriär, med andra ord är man aldrig färdig.